VOG aanvragen

Tijdbesparend  
Zonder wachtijden 
Snel geregeld
Veilig en betrouwbaar  
24 uur ONLINE e-reader
✓ Na bestelling Downloaden

Snel uw VOG nodig? Via deze site kan dat!

VOG is een afkorting die men vooral vaak tegenkomt wanneer men aan het solliciteren is naar een nieuwe baan. De term staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag. Deze verklaring wordt meestal door een huidige of toekomstige werkgever aangevraagd. Dit om zeker te weten dat het gedrag van de sollicitant goed functioneren in de functie in kwestie niet onmogelijk maakt. Een bedrijf kan dit doen omdat het verplicht is, maar ook kan het zijn dat een organisatie nieuw aan te nemen op deze manier screent. Hiermee kan men goede sier maken bij zakenrelaties: er wordt alleen met betrouwbaar personeel gewerkt.


Het aanvragen van een VOG gebeurt normaliter dus op initiatief van een werkgever. Evenwel moest u vroeger toch echt zelf naar het gemeentehuis om deze aanvraag in te dienen. Tegenwoordig hoeft dat gelukkig niet meer. Via een betrouwbare partner als VOG-aanvraag.info kunt u deze aanvraag nu simpelweg online doen. Dient u uw aanvraag via deze site in, dan wordt uw aanvraag gelijk doorgestuurd naar beoordelaar Justis. U krijgt vervolgens het resultaat van uw aanvraag snel thuis gestuurd. Aan het aanvragen van een VOG zijn kosten verbonden, al kunt u onder bepaalde omstandigheden ook gratis een VOG aanvragen.

Aan welke sollicitanten wordt een VOG gevraagd?

Zoals gezegd zijn het vooral werkgevers (en ook werving- en selectiebureaus) die met het verzoek op de proppen komen een VOG te tonen. Er zijn talrijke functies waarbij een werkgever deze stap kan of zelfs moet nemen voordat een sollicitant kan worden aangenomen. Te denken valt daarbij aan de volgende functies:



• Functies waarbij u werkt met kinderen of jeugdigen, bijvoorbeeld op scholen en bij kinderopvangcentra.

• Overheidsfuncties, waar ook politie, brandweer en gevangenispersoneel vallen.

• Talloze functies in de zorgsector, zeker daar waar gewerkt wordt met kwetsbare mensen.

• Beroepen waarbij men werkt met vertrouwelijke gegevens, gevoelige goederen, waardevolle objecten of grote geldbedragen.

• De justitiële sector, waar bijvoorbeeld advocaten en rechters onderdeel van uitmaken.

In welke situaties is een VOG gratis?

Onder normale omstandigheden kunt u er het best van uitgaan dat een gratis VOG aanvragen er niet in zit. Toch zijn er situaties waarin u wel degelijk aan een gratis VOG kunt komen. Dit is namelijk het geval wanneer er sprake is van vrijwilligerswerk waarbij u werkt met kwetsbare personen. Dus als u solliciteert naar een dergelijke onbetaalde functie, dan is de kans groot dat u gratis uw VOG kunt aanvragen. Evenwel wijst de praktijk uit dat ook wanneer de VOG-aanvraag niet gratis is, de werkgever de te maken kosten meestal voor zijn rekening neemt.

Wanneer is een VOG-aanvraag succesvol?

Als u een VOG-aanvraag indient, gaat een beoordelaar van instantie Justis kijken of u recht heeft op een goedkeuring van deze aanvraag. Wanneer dat het geval is, zal u per post een uittreksel ontvangen waarop staat te lezen dat uw gedrag geen enkel bezwaar vormt voor de functie waarop u solliciteert. Met dit gedrag wordt bedoeld dat u in het verleden geen overtredingen of zelfs misdrijven heeft gepleegd die goed functioneren in de weg zouden kunnen zitten. Let op: ook als u weleens een overtreding heeft begaan en mogelijk een bekeuring heeft gehad, kan uw aanvraag nog steeds een gunstig resultaat hebben. Het gaat er namelijk om of het delict op het strafblad is terechtgekomen.

In welke gevallen kan u uw VOG geweigerd worden?

Wanneer u wél één of meerdere delicten op uw strafblad heeft genoteerd staan, dan loopt u het risico dat uw VOG-aanvraag een ongewenst resultaat oplevert. Wel wordt door Justis altijd nog een nauwkeurige afweging gemaakt. Zo wordt gekeken naar de aard van de gepleegde delicten, de inhoud van de functie waarvoor u solliciteert en het risico dat de maatschappij zou kunnen lopen. Zo’n afweging kan uiteindelijk elk denkbaar resultaat opleveren, iets dat op voorhand dus lastig te voorspellen is.

Meer informatie over het belang van terugkijktermijnen

Mocht u ooit een misdrijf hebben gepleegd dat op uw strafblad is terechtgekomen, dan loopt u zoals beschreven de kans dat u geen VOG kunt krijgen en dus mogelijk de door u gewenste baan misloopt. Echter is het belangrijk om te weten dat Justis slechts een beperkte periode mag terugkijken in uw geschiedenis. In de praktijk houdt dit in dat men alleen delicten die in de afgelopen vier jaar zijn gepleegd mag meetellen. Of met andere woorden: de terugkijktermijn is standaard vier jaar. Dus delicten die langer dan vier jaar geleden hebben plaatsgevonden hebben geen invloed op uw huidige VOG-aanvraag.

Afwijkende terugkijktermijnen

Wanneer u in de situatie zit waarin de terugkijktermijn relevant wordt, is het ook van belang dat u rekening houdt met uitzonderingen op deze regel. Er zijn namelijk situaties waarin de termijn afwijkt van de standaard van vier jaar:



• Bent u maximaal 23 jaar oud, dan is de terugkijktermijn 2 jaar.

• Er zijn beroepen waarbij voor sollicitanten een terugkijktermijn bestaat van 5 jaar. Rijinstructeurs, taxichauffeurs en beveiligers zijn bekende voorbeelden hiervan.

• Bij veel functies waarbij een grote mate van betrouwbaarheid nodig is, is de terugkijktermijn 10 jaar. Dit geldt voor onder meer opsporingspersoneel, advocaten, politici, kerncentralemedewerkers en tolken.

• Voor justitiële experts als rechters is de termijn zelfs 30 jaar.

• Zedendelicten staan los van de terugkijktermijnregel. Deze zijn altijd zichtbaar voor de beoordelaar van Justis, ongeacht hoelang geleden het plaatsvond.

• Mocht u tijdens de geldende terugkijktermijn een celstraf hebben uitgezeten, dan wordt de celstrafperiode bij deze terugkijktermijn opgeteld.

Share by: