VOG aanvragen

Tijdbesparend  
Zonder wachtijden 
Snel geregeld
Veilig en betrouwbaar  
24 uur ONLINE e-reader
✓ Na bestelling Downloaden

VOG aanvragen kosten / kosten VOG aanvraag

Een VOG aanvragen tegen lage kosten? Doe dat via deze site!

VOG is een afkorting die staat voor Verklaring Omtrent het Gedrag. In de volksmond wordt dit ook wel omschreven als bewijs voor goed gedrag. In Nederland worden er elk jaar rond een miljoen VOG’s aangevraagd. In veruit de meeste gevallen is dit nodig omdat een werkgever daar om vraagt. Werkgevers willen namelijk vaak weten of huidige of toekomstige werknemers betrouwbaar genoeg zijn. Soms doen bedrijven dit uit vrije wil, al zijn er ook zat situaties waarin dit verplicht is. Aan een VOG aanvragen zijn wel kosten verbonden, al blijkt in de praktijk dat de werkgever deze meestal voor zijn rekening neemt.

Voorheen was het gebruikelijk dat als u een VOG nodig had, dat u deze dan in het gemeentehuis van uw gemeente moest aanvragen. Zo’n aanvraag verloopt nu gelukkig heel wat sneller en handiger. Via VOG-aanvraag.info kunt u uw aanvraag bijvoorbeeld op elk moment van de dag doen. Dit kost u maar een paar minuten tijd. Uw aanvraag wordt vervolgens doorgeleid naar Justis. Dat is de instantie die alle VOG-aanvragen beoordeelt en afhandelt. Niet lang daarna wordt het resultaat van uw aanvraag per post bij u thuis bezorgd.

Hoe zit het met kosten voor een VOG aanvraag?

Het is in slechts één specifieke situatie zo dat er geen kosten aan uw VOG aanvraag zijn verbonden. Dat is wanneer u solliciteert voor een vrijwilligersfunctie waarbij u gaat werken met kwetsbare mensen. Alle andere VOG aanvragen kosten dus wel geld, al is het zoals gezegd gebruikelijk dat een werkgever dit betaalt. Let op: een werkgever, of welke instantie dan ook die een VOG van u verlangt, is niet verplicht de bijbehorende kosten te betalen.

Wanneer wordt u uw VOG toegekend?

Wanneer u uw VOG aanvraagt, dan hoopt u vanzelfsprekend dat u deze verklaring ook daadwerkelijk krijgt. In dat geval krijgt u per post een brief, of beter gezegd een uittreksel, waaruit blijkt dat uw gedrag geen enkele belemmering is om bijvoorbeeld aan de slag in de functie waarop u solliciteerde. Wanneer u dit gunstige resultaat krijgt? Nou, in ieder geval als u geen aantekeningen op uw strafblad heeft staan, oftewel wanneer u nooit schuldig bent bevonden aan een (zwaar) vergrijp. Maar ook als u wel iets op uw kerfstok heeft kan u uw VOG nog altijd krijgen. Lees verder om daar het fijne van te weten.

Wanneer kan u een VOG geweigerd worden?

Als u met een leeg strafblad uw VOG altijd krijgt, dan begrijpt u natuurlijk dat u met een gevuld strafblad de kans loopt dat u uw verklaring wordt geweigerd. Mocht u ooit een delict hebben gepleegd dat op uw strafblad terechtkwam, dan zal uw VOG-aanvraag met extra aandacht worden behandeld door Justis. Een weigering volgt doorgaans als wordt vastgesteld dat er een relatie bestaat tussen het door u gepleegde delict en de inhoud van de functie waarop u solliciteert. Er is echter wel een belangrijke regel waar Justis zich aan moet houden - en die mogelijk in uw voordeel kan uitpakken.

Strafblad? Misschien wordt u ‘gered’ door de terug-kijk-termijnregel

Als u in het verleden eens schuldig bent bevonden aan het plegen van een strafbaar feit, dan is het bij een VOG-aanvraag bijna altijd van belang wanneer uw delict heeft plaatsgevonden. Wat u hierover moet weten is dat Justis normaal gesproken maar vier jaar mag terugkijken in uw geschiedenis. Dat wil zeggen: eventuele delicten die langer dan vier jaar gepleegd zijn tellen niet meer mee als u nu uw VOG aanvraagt. Wel is het verstandig als u rekening houdt met uitzonderingen die gelden op deze regel. Daarvan zijn dit de belangrijkste:
•   Er zijn specifieke beroepen waarvoor langere terug-kijktermijnen gelden. Al met al
    kan deze termijn tussen de 4 en de 30 jaar liggen.
•   Als u ooit een zedendelict heeft gepleegd, dan is de terug-kijktermijn altijd onbeperkt.
•   Bij andere zware misdrijven kan het zijn dat u met een extra lange terug-kijktermijn te
    maken heeft.

•   Als u tijdens de voor u geldende terugkijktermijn in de cel heeft gezeten, dan wordt 
    deze periode van celstraf bij de terugkijktermijn opgeteld
.•   Als u 23 jaar of jonger bent, dan is de terugkijktermijn in principe 2 jaar

Share by: